Bijna energieneutraal maken woning uit 1958

Naisolatie

2015: naisolatie volgens principes passiefbouw, maar vanwege praktische overwegingen gekozen voor slechts 14 cm buitenisolatie (houtvezelplaat), dakisolatie, bodemisolatie. De buitenisolatie vormt één geheel, zonder koudebruggen.
Binnen 6 cm muurisolatie. Kelder: plafondisolatie .Kruipruimte: eps korrels.
Ventilatie beneden met WTW. Ventilatie boven met CO2 en vocht gestuurde ventilatiekast.
Gas is afgesloten. Verwarming met  infraroodpanelen, gestuurd door persoonsdetectie. Boiler voor warm water. Koken op inductie.

September 2014: na een scrumavond vastgesteld dat sprake is van condensatie en warmteverlies tengevolge van koude bruggen (snelle bouw) in de bouwconstructie. In november voerden we een blowerdoortest uit en maakten warmtebeeld foto’s.

De bestaande bouw detail tekeningen zijn uitgewerkt en een drietal voorstellen zijn uitgewerkt in de loop van het voorjaar 2015. Pas na de zomer pas echt van start ivm aanpassingen gevraagd door de welstandscommissie. In de 2e week van september is de renovatie aangevangen en op 20 november waren voor en achtergevel al opgeleverd. Daarna vond afwerking plaats. Voorjaar 2016 was alles klaar.

Het uiteindelijke resultaat (een deel was al eerder uitgevoerd) : bijna volledige 3-vakbeglazing incl. kozijnen, dakisolatie Rc 6-7, gevelisolatie Rc 4,5-6, vloerisolatie Rc 3,5-5, luchtdichte aansluitingen, dakluik, zoveel mogelijk de koude bruggen opgeheven.

De offerte is op basis van een volledige open begroting, waarin uur en materiaalprijzen staan vermeld. Elke week een update na-calculatie en voortgang budget beheer.