Voorbeeld energieneutrale woning

Het eerste ontwerp is een twee-onder-een-kapwoning. Ons tweede ontwerp is een enkele vrijstaande woning. Beide typen huizen zijn echte budgetwoningen. Lage maandelijkse lasten dus, met een maximaal leefcomfort.

De woning kan van alle bouwmaterialen constructief gebouwd worden, zoals isolatiesteen, houtskeletbouw of, traditioneel beton/baksteen, hennepbeton.  De isolatiematerialen zijn vervaardigd op basis van duurzame materialen, gezond en behaaglijk wonen dus……De ventilatie gaat via gewone ramen met drievoudig glas en via een warmte-terugwinsysteem (centraal of decentraal) of de traditionele ventilatie.

De zonnepanelen produceren 10.000 kWu elektriciteit en warm water; meer dan genoeg voor het totale huishoudelijke gebruik. De zomerzon wordt geweerd door de overstekken van het dak en balkon. De voorjaar- najaar- en winterzon kan het huis vrijelijk binnenkomen en het huis verwarmen. Verdere verwarming van het huis gebeurt door een warmtepomp, of infraroodpanelen met zonneboiler.

De gevels kunnen uit alle isolerende constructies bestaan. Wij geven de voorkeur aan ademende bouwmaterialen, zodat condensatie zeker uitblijft en de gezondheid van de bewoner maximaal is.

De ontwerpers van het gebouw zijn: ing. Abdel Elfellali bouwkundig aandeel en Assiom Elekonawo MArch architect

Uiteraard kan dit woonhuis ook als passiefhuis worden uitgevoerd. De indeling van het woonhuis zal anders zijn door de gebalanceerde WTW installatie. De bouwprijs zal 8-12% hoger zijn met een terugverdientijd van 20-30 jaar.